Zwanger

Voor de eerste keer naar de verloskundige kan heel spannend zijn.
Even een uitleg over wat je kan verwachten.

Het is fijn om tijdens de eerste controle samen met je partner te komen, voor hem/haar begint dit avontuur namelijk ook. Lukt dat door omstandigheden niet? Dan mag je altijd iemand anders meenemen bij wie jij je prettig voelt. Denk daarbij aan je moeder, zus of beste vriendin. Wil je liever alleen komen mag dat natuurlijk ook.

De eerste afspraak ook wel bekend als het intakegesprek duurt ongeveer 60 minuten. Graag vraag ik om tijdens het intakegesprek je legitimatiebewijs, verzekeringspasje en eventuele gegevens van vorige zwangerschappen mee te nemen. Lukt dat laatste niet kunnen we door middel van een verzoek om inlichtingen deze gegevens opvragen.

Er zal een eerste kennismakingsgesprek plaatsvinden.
Daar zal ik vragen stellen over jouw algemene gezondheid, erfelijke ziekten, leefstijl van jouw en je partner en eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen.

Ook zal ik meer informatie geven, als jullie dat wensen omtrent prenatale screening.

De screening is niet verplicht, na de verkregen informatie mogen jullie dat geheel zelf beslissen.

Er zijn twee verschillende onderzoeken:

 • Screening op Down- Edwards- en Patausyndroom. Dit onderzoek gebeurt al vroeg in de zwangerschap. Hierbij kun je kiezen tussen de combinatietest en de NIPT.
 • 20 wekenecho waarbij gekeken wordt of het kindje lichamelijke afwijkingen heeft.

De controles na het intakegesprek zullen 15-20 minuten duren.
Je partner is altijd welkom, maar is zeker geen verplichting. Het is voor jullie om uit te vinden wat het prettigst is.

Bij elke vervolg controle zal de bloeddruk gemeten worden, er zal vanaf 12 weken zwangerschap ook naar het hartje van de baby geluisterd worden middels een doptone, er wordt gevoeld aan de baarmoeder om te zien als het kindje goed groeit en er wordt gevoeld naar de ligging van het kind.
Per controle krijgen jullie passende informatie dat afhankelijk is van het termijn.
Tijdens de controle is er voldoende ruimte om eventuele vragen te beantwoorden. Aan het einde van de controle wordt er weer een afspraak gemaakt voor een vervolg controle.


Controle schema

 • Termijnecho en intakegesprek: rond 10 weken
 • 2e controle: 14 weken
 • 16 – 24 weken: om de vier weken
  (Bij 20 weken de structurele echo)
 • 24 – 30 weken: om de drie weken
 • 30 – 36 weken: om de twee weken
  (Bij 35 weken een liggingsecho)
 • 36 – 42 weken: iedere week
Aan het begin van de zwangerschap wordt er bloed bij de zwangere afgenomen. Als jullie gekozen hebben om de NIPT niet uit te laten voeren dan kan de bloedafname direct tijdens het intakegesprek plaatsvinden. Het bloedonderzoek is een landelijk onderzoek waarbij de screening gericht is op om een aantal ernstige ziektes bij het ongeboren en pasgeboren kind te voorkomen. Het bloed wordt gescreend op:
 • Bloedgroep (A, B, AB of O)
 • Rhesusfactor D of c (negatief/ positief)
 • Hemoglobine (ijzergehalte)
 • Glucose (suikergehalte)
 • Infectieziekten (Hepatitis B, syfilis en HIV)
Rond de 27 weken wordt er nogmaals een bloedafname gedaan als je Rhesusfactor D of C negatief bent. Als dat niet het geval is, dan is de eerstvolgende bloedafname rond de 30 weken zwangerschap. In beide gevallen wordt het ijzergehalte en de ijzervoorraad nogmaals herhaald. Mocht het zo zijn dat het ijzergehalte en of ijzervoorraad aan de lage kant zijn. Dan hebben we genoeg tijd deze aan te vullen naar de bevalling toe. (Ben je binnen een jaar na de geboorte van je kindje opnieuw zwanger geraakt, dan zal er rond de 20 weken een extra bloedafname plaatsvinden).
Tijdens de zwangerschap zijn er verschillende echo’s.
 • De eerste is de vitaliteitsecho, hier wordt gekeken als het vruchtje zich in de baarmoeder bevindt.
 • Gevolgd door een termijnecho deze wordt meestal via de buik gedaan. Ben je minder dan 10 weken zwanger dan wordt er een inwendige echo gemaakt. Deze vindt plaats via de vagina. Hierbij wordt gekeken als het hartje klopt en hoe ver je precies zwanger bent. Tijdens deze echo zal je horen wanneer jullie zijn uitgerekend. (Wordt vergoed door de zorgverzekeraar).
 • Rond de 19-20 weken vindt de SEO ook wel de 20 weken echo genoemd plaats. Hier wordt het kind van top tot teen onderzocht op aangeboren afwijkingen (klik op de link voor meer informatie). (Wordt vergoed door de verzekeraar).
 • Rond de 35-36 weken krijgen jullie een liggingsecho om te zien of he kind met het hoofdje naar beneden ligt. (Wordt vergoed door de zorgverzekeraar).
 • Alle echo’s worden met uitzondering van de 20 weken echo vinden plaats in de praktijk.  Voor de 20 weken echo word je, doorverwezen naar een echocentrum of het ziekenhuis.
Een verwijzing voor een echo naar het ziekenhuis krijg je ook als de verloskundige een reden ziet om een extra echo te laten maken. Namelijk als ze twijfelt over de groei van je buik deze kan te groot of te klein zijn. (Wordt vergoed door de zorgverzekeraar). Meerdere echo’s zonder medische indicatie, bijvoorbeeld:
 • Pretecho’s (op eigen kosten)
 • & geslachtsbepaling (kan op de praktijk, op eigen kosten).
In het laatste trimester ligt 3-4% van de baby’s in een stuitligging. Dat houdt in dat de baby met de billen richting het bekken van de moeder zit en het hoofdje boven in de buik. Er zijn verschillende typen stuitligging:
 • Volkomen stuitligging (allebei de beentjes beneden)
 • Half onvolkomen stuitligging (een been beneden andere been naar boven)
 • Onvolkomen stuitligging (beide beentjes liggen omhoog naast het hoofdje van de baby)
Een baby die in stuit ligt heeft consequenties voor het verdere beloop van de zwangerschap en bevalling. Je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis waar je extra controles bij de gynaecoloog krijgt om te kijken om welke soort stuitligging het gaat. Ook wordt er dan besproken of je vaginaal kunt bevallen of als je een keizersnede nodig hebt. Wat zijn de mogelijkheden bij een stuitligging? Je kunt wachten tot 36 weken zwangerschapsduur tot het kindje spontaan draait naar hoofdligging. De mogelijkheid dat het kindje spontaan keert naar hoofdligging hangt van meerdere zaken af:
 • De ruimte in je buik
 • De termijn van de zwangerschap
 • De indaling van de stuit in je bekken
Om de kans van slagen voor het spontaan draaien zo groot mogelijk te maken is vanaf 34 weken RUST aangeraden (6 weken zwangerschapsverlof van tevoren is dan ook zeker aanbevolen). Probeer stress te vermijden. Wanneer je zelf drukker bent of lang doorwerkt kan je buik, baarmoeder, wat strakker staan. Hierdoor is het moeilijker voor een kindje om spontaan te draaien. Door veel rust te nemen geef je je kind letterlijk alle ruimte om te keren. Kering / Versie: Als de baby in stuit blijft liggen is er ook een mogelijkheid om de baby uitwendig te keren (uitwendige versie). Hiervoor word je doorverwezen naar het ziekenhuis. Bij een geslaagde poging blijf je bij mij onder controle bij een niet geslaagde controle blijf de zorg bij het ziekenhuis.