Je bent zojuist bevallen. Hoe nu verder?
Hieronder in het kort hoe jullie kraamweek eruit komt zien.
Zodra jullie kind geboren is begint de kraamperiode. Gebruik deze tijd om lekker in de watten gelegd te worden door de kraamverzorgster, en om te herstellen van de bevalling.
De kraamverzorgster die leert jullie hoe jullie, jullie kind kunnen verzorgen.
Denk hierbij aan:
· begeleiding bij borst- of flesvoeding
· het eerste badje
· pamper verschonen en de aantal natte luiers bijhouden
· de kleur van de stoelgang opvolgen
· (de eerste dagen) temperatuur opmeten
· gewicht in de gaten houden (wegen op dag 4 en 7)
De kraamverzorgster blijft 8 tot 10 dagen om de controles te doen de eindverantwoordelijkheid ligt bij mij. Mocht er iets spelen in het kraambed met betrekking tot jou en of jullie kind en de kraamverzorgster vertrouwt het niet dan neemt zij direct contact met mij op.
Tijdens de kraamperiode kom ik 4 tot 5 keer aan huis. Ik probeer dat te doen wanneer de kraamverzorgster nog aanwezig is. Zodat de controles van die dag meteen besproken kunnen worden.
Is de kraamverzorgster er niet of heeft zij de zorg afgesloten en zijn er vragen of problemen met jou of jullie kind dan kan je mij 24-uur per dag bereiken tot aan 6 weken na de bevalling.
Mijn laatste huisbezoek vindt meestal plaats een dag nadat de kraamverzorgster de zorg heeft afgesloten. Het kan zijn dat je nadien toch nog met wat vragen zit. We bespreken ook kort de anticonceptie zodat je erover na kan denken en we maken meteen een afspraak voor je nacontrole dat meestal 5-6 weken na de bevalling plaats vindt
De natuurlijke voeding van een baby is borstvoeding. Ouders hebben tegenwoordig een keuze in de voeding die ze hun kind willen geven: borstvoeding of kunstvoeding. Er bestaan vele feiten en fabeltjes over borstvoeding en kunstvoeding. Ik raad je aan om zelf een beslissing te maken over de voeding die jij, je kind wilt gaan geven. Door zoveel mogelijk informatie te verkrijgen via internet, brochures en/of vrienden. Een tip is om tijdens je zwangerschap naar een voorlichtingsavond te gaan over het geven van borstvoeding. Dit kan je helpen bij het maken van je beslissing. De uiteindelijke keuze maak je nog altijd zelf en het is aan ons (verloskundigen, lactatiedeskundigen en de kraamzorg) om je voldoende informatie te geven om die keuze te kunnen maken.
Kinderen worden groot en vaak gezond wanneer ze kunstvoeding krijgen. Soms kan je om medische redenen geen borstvoeding geven en is genoodzaakt kunstvoeding te geven. Als je vanuit het gezondheidsoogpunt kijkt zou het ideaalbeeld zijn wanneer iedere baby in Nederland minimaal 6 maanden borstvoeding zou krijgen maar daarvoor zou er heel veel moeten veranderen in Nederland.
Tijdens de zwangerschap bespreken we samen de voedingskeuze. In de kraamweek begeleiden we je daar waar nodig is bij de (borst)voeding van jullie kindje.
Het kind dient binnen drie werkdagen na de dag van geboorte aangeven te worden (met uitzondering van het weekend en feestdagen).
Bij het stadsdeelkantoor in de gemeente waar het kind geboren is. Soms kan dit afwijken van de gemeente waar jullie woonachtig zijn.
Wat dien je mee te nemen om aangifte te kunnen doen?
Zodra de aangifte bij de gemeente gedaan is wordt het consultatiebureau ingelicht over de geboorte van jullie kind. Een medewerkster van het consultatiebureau komt daarna aan huis en zullen de hielprik en de gehoortest bij het kind afnemen.
Tussen dag 4e en 6 na de geboorte komt er een medewerkster van het consultatiebureau langs om de hielprik en gehoorscreening uit te voeren.
Zij nemen enkele druppels bloed af uit de hiel van jullie kind.
Dit bloed wordt opgestuurd naar het RIVM. Daar wordt het onderzocht op 22 zeldzame erfelijke aandoeningen. De meeste aandoeningen zijn niet te genezen, maar als ze op tijd worden opgespoord zijn ze wel goed te behandelen met medicijnen of een dieet. Daarom is het belangrijk voor de gezondheid van jullie kind dat de hielprik wordt afgenomen. Belangrijk maar niet verplicht daarom wordt er altijd toestemming gevraagd om deze test af te nemen.
Jullie krijgen alleen bericht als de uitslag afwijkend is. Soms wordt er gevraagd de hielprik te herhalen in verband met onvoldoende bloed of verder onderzoek.
Als jullie na vier weken geen bericht hebben ontvangen, is de uitslag van de hielprik goed.
De hielprik wordt gratis aangeboden.
Aansluitend wordt de gehoorscreening afgenomen om te onderzoeken of jullie kind goed kan horen. Zij maken hiervoor geen afspraak. Ben je niet thuis, dan komen ze op een ander moment terug. Zonder goed gehoor leert een kind niet goed horen en praten, wat gevolgen heeft voor de ontwikkeling. Hoe eerder een slecht gehoor wordt ontdekt, hoe sneller jullie kind behandeld kan worden.
De test is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten. Jullie kind krijgt een klein, zacht dopje in het oor wat is verbonden met een apparaat dat het gehoor van jullie baby meet. Beide oren worden apart getest. De uitslag van deze screening krijgen jullie meteen. Ook aan deze screening zijn voor jullie geen kosten verbonden en deelname is niet verplicht.
Zes weken na de bevalling is er nog een nacontrole deze afspraak probeer ik meteen op de laatste dag visite tijdens het kraambed in te plannen.
Ik vind het altijd leuk om jullie als nieuw samengesteld gezin weer te zien, ook komen er aantal zaken aan bod.
Zoals:
De bevalling wordt nog besproken. Soms zijn er in de kraamperiode toch nog vragen opgekomen over de bevalling die wij tijdens de nacontrole kunnen bespreken.
Samen wordt er gekeken als er tijdens deze zwangerschap/bevalling dingen naar voren zijn gekomen die in een eventueel volgende zwangerschap extra aandacht nodig hebben.
Er worden ook een aantal controles nog bij je gedaan en andere belangrijke zaken besproken:
Na de geboorte van je kind is het belangrijk om je lichaam de kans te geven om te ontzwangeren.
Vaak zeggen wij als verloskundigen dan ook “Negen maanden zwanger, negen maanden ontzwangeren”. Ik raad daarom aan om in deze periode niet zwanger te worden. Dit is goed voor je herstel, gezondheid en conditie.
Vandaar vind ik het belangrijk dat je jouw anticonceptie goed regelt.
Op de website www.anticonceptie.nl staan alle mogelijkheden op een rijtje en duidelijk beschreven welke methoden werkzaam zijn bij borstvoeding. Met vragen of advies kan je altijd bij mij terecht.