Bevallen

Bij bloed- en vruchtwaterverlies of bij ongerustheid of twijfel.
Mag je me dag en nacht bellen op het spoednummer:   +31648416595

Bij twijfel mag je altijd bellen.
Het is belangrijk als je meteen belt wanneer:

 • je nog geen 37 weken zwanger bent en regelmatig terugkerende, pijnlijke harde buiken/weeën hebt, vaker dan enkele keren per uur.
 • je nog geen 37 weken zwanger bent bloed en of vruchtwater verliest.
 • je pijnlijke weeën hebt die tenminste 1 uur lang om de 5 minuten komen circa 45 tot 60 seconden lang.
 • je vruchtwater verliest en de baby tijdens de laatste controle niet met het hoofdje beneden lag of als het hoofdje niet is ingedaald. In dat geval wil ik graag dat je ook DIRECT GAAT LIGGEN.
 • je vruchtwater verliest MET NAME ALS DIE NIET HELDER VAN KLEUR IS, MAAR BRUIN, GEEL OF GROEN.
 • je meer dan een paar druppels helderrood bloedverlies hebt.
 • Je minder frequente kindsbewegingen voelt dan dat je gewend bent.
 • Je pijn hebt in je bovenbuik, hoofdpijn hebt, sterretjes ziet, misselijk bent of een gevoel hebt van algehele malaise.

Wanneer je geen medische indicatie hebt, kan je zelf uitkiezen waar je wilt bevallen. Het is belangrijk dat jij en je partner zich prettig voelen op de plek waar de bevalling plaatsvindt.
Als je kiest voor een thuisbevalling wil ik graag dat het veilig gebeurt.
Daarom zijn er een aantal voorwaarden voor een thuisbevalling:

 • je dient aangemeld te zijn bij een kraamzorgbureau zodat de kraamverzorgster kan assisteren tijdens de bevalling:
 • je dient een kraampakket zelf hebt samengesteld of je dient een te bestellen via je zorgverzekeraar. (Deze krijg je meestal 3 maanden na aanvraag binnen)
 • je bed dient op een makkelijke bereikbare plek te staan. Er moet om je bed heen gelopen kunnen worden (ter verduidelijking: in geval van nood moet je met een brandcard verplaatst kunnen worden. Dus niet op een plek bevallen waar smalle en/of bochten trappen op en af gelopen moeten worden).

Een poliklinische bevalling is een bevalling in het ziekenhuis zonder dat je een medische indicatie hebt. Je huurt als het ware een verloskamer van het ziekenhuis. Ik ga met je mee en begeleid de bevalling in het ziekenhuis dat doe ik samen met een kraamverzorgster of een verpleegkundige.
Ik begeleid poliklinische bevallingen in de volgende ziekenhuizen: OLVG -Oost, UMC Amsterdam (voormalig AMC) of OLVG-West.
Bij voorkeur ga ik naar het OLVG-Oost dat is namelijk het regio ziekenhuis en daarom hebben wij hier voorrang. Wil je liever in een ander ziekenhuis bevallen mag dat natuurlijk ook.
Zodra jij gaat bevallen bel ik eerst het ziekenhuis dat jouw voorkeur heeft om te vragen als zij plek voor ons hebben. Als jouw gewenste ziekenhuis op dat moment geen plek heeft zal ik kijken naar een alternatieve oplossing zoeken.

Heb jij je hele zwangerschap jouw controles in het ziekenhuis gehad, of enkel de bevalling?

Ook dan heb je een verloskundige aan huis nodig. Die de dag na ontslag uit het ziekenhuis om de ene dag bij jou langskomt. Ook hiervoor mag je telefonisch contact met mij opnemen of via het knopje inschrijven (klik hier). Geef bij opmerkingen duidelijk aan dat het om een kraambed gaat.